bezlepkový chléb

ZÁŘÍ 30, 2021

Bezlepkový chléb

A je to tu! Recept na domácí bezlepkový chléb.

K pečení chleba můžeme využít různé druhy mouky. Já jsem pro tento recept zvolila mouku Jizerku – nová receptura zelená“.

Další mouky, které bych doporučila pro přípravu bezlepkového chleba, případně i jiného pečiva, jsou:

  •  špaldová mouka,
  • bezlepková mouka Novalim Promix – forte,
  • mouka značky Schär Mix B Bread-Mix,
  • další směsi značky Schär pro přípravu pečiva,
  • Novalim – Aproxim.

Na jeden bochník budeme potřebovat:

500 g bezlepkové mouky

25 g chlebového koření

25 ml řepkového oleje

50 g droždí

500 ml vlažné vody

25 g soli


Můžeme přidat slunečnicová či dýňová semínka aj.


Chlebové koření

Můžeme využít buď koupenou směs, nebo si ji připravit doma sami, a přizpůsobit ji tak vlastní chuti.

Já jsem si směs namíchala sama, a to z anýzu, fenyklu, koriandru a kmínu v poměru 1:1:1:2.

Jak jsem postupovala

Nejdříve si připravíme kvásek. Do vody rozdrolíme droždí a přidáme půl lžičky cukru. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku. Přidáme sůl, chlebové koření, olej a promícháme. Přidáme vykynutý kvásek.

Postupně přiléváme vlažnou vodu a elektrickým šlehačem vyšleháme těsto tak, aby bylo hladké.

Hotové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy. Také můžeme případně použít pečící papír.

Takto připravené těsto ve formě přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 20-30 minut). Vykynuté těsto dáme do předehřáté trouby a pečeme na 230 °C 25–35 minut. Upečený chléb vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch potřeme studenou vodou.

Orientační nutriční hodnoty na 100 g chleba:

  • Energie: 2067 KJ/494 kcal
  • Sacharidy: 89 g
  • Bílkoviny: 8 g
  • Tuky: 10 g
  • Vláknina: 6 g

Pro zvýšení množství vlákniny můžeme přidat 3 čajové lžičky psyllia na celý chléb (500 g).