ZÁŘÍ 30, 2021
Bezlepkový chléb
A je to tu! Recept na domácí bezlepkový chléb.
K pečení chleba můžeme využít různé druhy mouky. Já jsem pro tento recept zvolila mouku Jizerku – nová receptura „zelená“.
Další mouky, které bych doporučila pro přípravu bezlepkového chleba, případně i jiného pečiva, jsou:
- špaldová mouka,
- bezlepková mouka Novalim Promix – forte,
- mouka značky Schär Mix B Bread-Mix,
- další směsi značky Schär pro přípravu pečiva,
- Novalim – Aproxim.
Na jeden bochník budeme potřebovat:
500 g bezlepkové mouky
25 g chlebového koření
25 ml řepkového oleje
50 g droždí
500 ml vlažné vody
25 g soli
Můžeme přidat slunečnicová či dýňová semínka aj.
Chlebové koření
Můžeme využít buď koupenou směs, nebo si ji připravit doma sami, a přizpůsobit ji tak vlastní chuti.
Já jsem si směs namíchala sama, a to z anýzu, fenyklu, koriandru a kmínu v poměru 1:1:1:2.
Jak jsem postupovala
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vody rozdrolíme droždí a přidáme půl lžičky cukru. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku. Přidáme sůl, chlebové koření, olej a promícháme. Přidáme vykynutý kvásek.
Postupně přiléváme vlažnou vodu a elektrickým šlehačem vyšleháme těsto tak, aby bylo hladké.
Hotové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy. Také můžeme případně použít pečící papír.
Takto připravené těsto ve formě přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 20-30 minut). Vykynuté těsto dáme do předehřáté trouby a pečeme na 230 °C 25–35 minut. Upečený chléb vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch potřeme studenou vodou.
Orientační nutriční hodnoty na 100 g chleba:
- Energie: 2067 KJ/494 kcal
- Sacharidy: 89 g
- Bílkoviny: 8 g
- Tuky: 10 g
- Vláknina: 6 g
Pro zvýšení množství vlákniny můžeme přidat 3 čajové lžičky psyllia na celý chléb (500 g).